Internationale Vrouwendag: wie heeft er nog feminisme nodig?

Ik heb feminisme nodig... omdat ik niet alleen gehoord en gezien wil worden als ik een bikini aantrek.

Waarom ben ik feminist? Nou, omdat ik niet altijd een bikini aan wil trekken voordat ik aandacht krijg.

Vandaag is het, zoals elke 8 maart, Internationale Vrouwendag. Een mooi moment om het eens over feminisme te hebben. Want hoewel ik mijzelf vol trots feminist noem, heeft de stroming bij veel mensen een slecht imago van behaarde, tuinbroekendragende behaverbranders. En dat is, om meerdere redenen, onterecht. 

Waarom is feminisme nodig? Waarom noem ik mezelf feminist? Daarvoor zijn duizenden redenen, te veel en te complex om vandaag allemaal de revue te laten passeren. Maar laten we eens simpel beginnen, bij dat ‘slechte imago’ van de behaarde, tuinbroekendragende behaverbranders. Want waarom is dat een slecht imago? Omdat het niet vrouwelijk is om behaard te zijn en tuinbroeken te dragen. En waarom vinden we dat niet vrouwelijk? Omdat de standaard heteroman dat niet seksueel aantrekkelijk vindt. Dát is een reden dat ik feminist ben: dat de meningen van vrouwen nog zo vaak weggezet worden als irrelevant en onbeduidend, omdat de vrouwen in kwestie niet aantrekkelijk genoeg gevonden worden. Alsof schoonheid de enige waarde van een vrouw is.

Een gerelateerde reden om feminist te zijn: dat vrouwen nog te vaak als decoratie beschouwd worden, in plaats van mensen met eigen gedachten, meningen en dromen. En dat ook vrouwen zelf dat blijkbaar volledig normaal vinden, en in de verdediging schieten als iemand er iets van zegt.

Vier vrouwen, één man: zoek de verschillen.

Vier vrouwen, één man: zoek de verschillen.

Klinkt dat overdreven? Laat me een praktijkvoorbeeld geven. In januari plaatste CJP een foto van de film Spring Breakers op haar Facebookpagina. Een foto waarop de enige man meer stof om het lijf heeft dan de vier dames samen. Toch al niet een foto die ik persoonlijk gekozen zou hebben, maar de begeleidende tekst schoot mij helemaal in het verkeerde keelgat: “Zo. Genoeg redenen op één foto om je aan te melden voor CJP Serveert”. Een tekst die insinueert dat de aantrekkingskracht van het programma niet bepaald draaide om het acteertalent, de goede grappen of de flitsende actiescènes van de film, maar om de mogelijkheid eens lekker te kijken naar een hoop ontbloot vrouwenvlees. Het meest teleurstellende vond ik niet eens de keuze van de redactie om deze foto met deze tekst te plaatsen. Nee, dat was de reactie van andere vrouwen op mij, toen ik zei dat ik een andere tekst en het liefst nog een foto passender had gevonden. “Hadden ze dan maar als bijschrift moeten kiezen: ‘Schmink, koekjes en limonade’ en er een foto van kabouter plop bij moeten plakken? Come on…”, schreef één dame. Een ander zei op smalende toon “wat zijn we weer lekker feministisch”. En natuurlijk de eeuwige dooddoener: “het is maar een film”.

I need Feminism... omdat ik niet alleen gehoord en gezien wil worden als ik een bikini aantrek.

Misschien had ik dát beter op mijn witte bord (geïnspireerd door de Who needs feminism?-campagne van een groepje Amerikaanse studenten) kunnen schrijven. Waarom ben ik feminist? Om te laten zien dat het mag. Dat feminisme geen vies woord is. Dat je vrouwenrechten belangrijk kunt vinden, de discussie aan kunt gaan, én make-up kunt dragen en van mooie kleren kunt houden. En dat het ook prima is als je alle dagen een tuinbroek draagt.

6 gedachten over “Internationale Vrouwendag: wie heeft er nog feminisme nodig?

 1. Femenisme draait om gelijke rechten voor iedereen. En ook al is dat wettelijk geregeld in de wet, in de praktijk zijn we er nog niet.
  Mensen hebben inderdaad soms een ouderwets beeld van een aggresief manwijf, wat niks te maken heeft met de boodschap. Daarom is het juist goed als meer mensen ervoor uitkomen feminist te zijn; anders wordt dat beeld nooit bijgesteld.

 2. Feminisme draait inderdaad om gelijke rechten voor iedereen. Maar dat er op een bepaalde manier tegen vrouwen wordt aangekeken is geen sterk argument, dat zou ook voor mannen kunnen gelden. Er bestaan nou eenmaal bepaalde mannelijkheids- en vrouwelijkheidscoderingen. Als je je stuk over feminisme schrijft zou je beter ook goede argumenten kunnen gebruiken (zoals dat vrouwen soms nog steeds onderbetaald krijgen). Op deze manier wordt feminisme juist verkeerd afgeschilderd!

  • Natuurlijk is het feit dat vrouwen minder betaald krijgen óók belangrijk en óók een reden voor feminisme. Maar feminisme kent vele facetten, het gaat echt niet alleen om de bedrijfswereld, maar ook om hoe de wereld tegen vrouwen aankijkt en hoe vrouwen nog altijd anders beoordeeld worden dan mannen. Dat is een aspect van feminisme dat ik zelf erg belangrijk vind. Waarom zou dat een verkeerd beeld geven van feminisme?

   En ja, veel problemen waar vrouwen mee kampen, gelden ook voor mannen, zij het op een andere manier. Daar gaat feminisme nou juist ook over. Van een meer gelijke samenleving worden niet alleen vrouwen beter, maar worden mannen ook vrijer in hun levenskeuzes.

 3. Dat ben ik met je eens, feminisme kan om vele facetten gaan. Maar mijn punt is vooral dat ik het argument ‘er wordt op een niet goede manier tegen vrouwen aangekeken’ niet heel sterk vind omdat dat net zo goed voor mannen geldt. Maar dat dat ook voor een groot gedeelte voor mannen geldt zijn we het eens geloof ik. En dat vrouwen anders beoordeeld worden is in sommige gevallen inderdaad helemaal verkeerd. Aan de andere kant werkt dit ook vaak in ons voordeel.

  Conclusie: ik ben het voor een gedeelte met je eens, ik zou alleen zelf soms wat nuancering willen zien in de gedachten bij het feminisme.

 4. Is feminisme sowieso niet een omgekeerd evenredig groot probleem?
  Het blijft immers de benadering vanuit een eenzijdig oogpunt.

  Dat vrouwen minder betaald krijgen is trouwens onjuist, meerdere studies hebben al aangetoond dat het in onze samenleving totaal onjuist is.

  Je bent geen feminisme nodig, je bent humanisme nodig.
  Het feit dat er seksegenoten van beide zijden zijn die zich hoereren blijft een heikel punt maar onontkoombaar en niet geheel onwenselijk.

  Laten we ons dan gewoon lekker druk maken over hoe we het voor iedereen beter kunnen maken en niet een bepaalde groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *