Pro-actief sociaal zijn; minder sneu dan het lijkt

"Kopje koffie doen?"

“Kopje koffie doen?”
Foto: Vojko Kalan.

Van sommige dingen verwachten we dat ze vanzelf gaan. Voornamelijk het vinden van (al dan niet platonische) vriend(inn)en en het onderhouden van je sociale leven. Als je er actief iets naar op zoek gaat, zal het wel geforceerd worden. En dat kan nooit goed zijn, zo is de gedachte. Ik ben het daar niet mee eens. Niks geforceerd, gewoon pro-actief!

Ik heb mijn man ontmoet op datingsite OkCupid. Tot ik hem ontmoette was ik behoorlijk actief aan het daten via deze en andere sites. Ik wilde graag een nieuwe partner vinden en was daar dus actief naar op zoek. Daarop werd ik soms toch nog raar aangekeken, want het gangbare idee is dat liefde vanzelf moet komen. “Als je te hard zoekt, vind je het nooit” en “op het moment dat je stopt met zoeken komt het vanzelf je kant op” waren vaak gehoorde sentimenten.

Ik vind dat een raar idee, en niet alleen omdat het zoeken voor mij uiteindelijk succesvol is gebleken. Bij ieder andere wens die we willen vervullen, verwacht niemand dat we maar een beetje gaan zitten duimendraaien tot het vanzelf gebeurt. Wil je een leuke nieuwe baan? Solliciteer! Wil je leren tapdansen? Ga op les dan! Maar wil je een nieuwe liefde ontmoeten, dan moet je maar afwachten? Raar. Ik verwachtte niet dat mijn prins op het witte paard zomaar op een dag voor de deur zou staan, dus daar ging ik echt niet op wachten. Waarom zou ik niet mijn best doen hem zelf tegen te komen?

Deze week kwam ik in een soortgelijke situatie terecht, maar ik merkte dat de reacties gelukkig al een stuk positiever waren geworden. Ik kwam er namelijk achter dat mijn man uitgerekend op mijn verjaardag een weekje weg moet voor zijn werk. Zuur, maar niks aan te doen. Even overwoog ik om die dag lekker zielig te gaan zwelgen in mijn alleen-zijn  maar dat leek me toch niet zo’n leuke besteding van mijn verjaardag.

In plaats daarvan maakte ik een Facebook-evenement aan en vertelde mijn vrienden; “hé, ik ben alleen met mijn verjaardag, en dat vind ik maar niks. Komen jullie me gezelschap houden?” Ik was bang dat het een beetje sneu zou ogen, maar gelukkig bleek niets minder waar. Verschillende vrienden vertelden juist dat ze het stoer vonden dat ik iets voor mezelf organiseerde. Ik kon wel zitten afwachten tot er spontaan een verjaardagsfeestje georganiseerd zou worden, maar die kans leek me niet zo groot. Beter dus om er zelf iets aan te doen. Dat zorgt vast ook voor een leukere verjaardag.

2 gedachten over “Pro-actief sociaal zijn; minder sneu dan het lijkt

  1. Ten eerste; natuurlijk is het niet sneu om mensen uit te nodigen om je verjaardag te vieren! Zeker niet als je alleen bent en daar geen zin in hebt. Wat dat betreft is dat de meest logische stap die je kan zetten.

    Ik had Suus er al over gehoord en, mits dat lukt door de weeks, komt zij of komen wij beiden langs. :)

    Ten tweede; een actieve houding als je op zoek bent naar een relatie vind ik op zich niets mis mee. Wel ken ik ook een aantal personen die daar wat in doordraven, in dat geval heb ik me ook vaker “schuldig” gemaakt aan de uitspraken die je noemt.
    Waarschijnlijk ook omdat ik zelf voornamelijk mensen tegenkom als ik daar niet in ’t bijzonder naar op zoek ben. Niet dat ik rustig thuis blijf zitten daarvoor, want ook daarbij moet je actief sociaal contact zoeken en onderhouden. Ik denk dat het verschil er voornamelijk in zit dat ik niet actief naar een relatie, maar “gewoon” sociaal contact zocht.

  2. “Verre van sneu” zou ik willen zeggen! Want inderdaad, wat je zegt: als je thuis gaat zitten wachten totdat iemand spontaan aanbelt, dan kun je vaak lang wachten. Al was het maar omdat mensen denken “Ze heeft niets gezegd, dus ze zal wel geen prijs stellen op bezoek/een verjaardagsfeestje/contact op dit moment”. :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *