Lizzie Bennet Diaries bekroond met Emmy Award

De vier hoofdrolspeelsters van The Lizzie Bennet Diaries.

Lizzie met haar zussen Jane en Lydia en beste vriendin Charlotte.

Deze week werd bekend gemaakt dat The Lizzie Bennet Diaries een Emmy Award heeft gewonnen voor Outstanding Creative Achievement in Interactive Media. Daar ben ik best wel trots op. Naast dat ik een groot fan van deze YouTube-serie ben, mocht ik namelijk ook een bescheiden bijdrage leveren aan de aankomende DVD-release.

In maart van dit jaar kwam met de 100e aflevering een einde aan The Lizzie Bennet Diaries, een bewerking van Pride & Prejudice waarin Lizzie Bennet een Amerikaanse student met flinke studieschulden en een eigen videoblog is. Haar tegenspeler Darcy is geen rijke edelman meer, maar een succesvol online ondernemer. De serie was razend populair en nog voordat de laatste aflevering op YouTube werd geplaatst, startten de makers een crowdfunding-campagne op Kickstarter om geld in te zamelen voor een DVD-release en een nieuwe serie.

De campagne was een groot succes; binnen zes uur werd het doel van 60.000 dollar al bereikt, en in de maand daarna werd uiteindelijk ruim 462.000 dollar opgehaald. Dat is bijna acht keer zoveel als het doelbedrag. Daarmee werd meteen duidelijk dat er een uitgebreidere DVD met meer elementen kon worden gemaakt dan men aanvankelijk voor ogen had; commentaartracks, bloopers, en ook: ondertiteling.

And that’s where I come in. Met een klein groepje vrijwilligers werkte ik ongeveer anderhalve maand lang intensief aan het vertalen van de Engelstalige dialogen naar het Nederlands. Iedere vorm van structuur en samenwerking moesten we zelf opzetten; van het productieteam kregen we alleen transcripties van de Engelstalige dialogen (soms ongecorrigeerd) en een deadline. Via intensief e-mailverkeer probeerden we toch te zorgen dat de ondertiteling zo professioneel mogelijk over zou komen, ondanks dat het het werk was van onervaren en onbetaalde krachten. We spraken vaste vertalingen af voor key phrases en welke interpunctie we aan zouden houden en lazen elkaars teksten na op spel- en vertaalfouten.

Het was niet altijd makkelijk. Op onze vragen aan het productieteam werd slechts sporadisch gereageerd en de deadline verschoof voortdurend. Sommige Engelstalige uitdrukkingen bleken bijna onvertaalbaar. Maar door hard te werken kregen we het voor elkaar en ondertitelden we de hele serie: alle honderd afleveringen van The Lizzie Bennet Diaries, plus de drie kortere spin-offs. En dat alles puur uit liefde voor de serie. Het vervult me dan ook met trots dat The Lizzie Bennet Diaries zich nu een Emmy Award Winning Series mag noemen, en dat ik een hele kleine bijdrage aan deze serie heb mogen leveren.

Emmy Award Winning Series The Lizzie Bennet Diaries

De Creative Arts Emmy Awards worden uitgereikt op 15 september. De nieuwe serie van de makers van The Lizzie Bennet Diaries zal opnieuw gebaseerd zijn op een boek van Jane Austen. Emma Approved wordt, zoals de naam al doet vermoeden, een bewerking van Emma. Wanneer deze nieuwe serie van start gaat is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *